Volumen -, Número 44: enero - junio 2010, p. 25 - 40

Campesinos-pescadores de Yucatán: uso de la biodiversidad y apropiación de recursos naturales costeros
Farmers and fishermen of Yucatan: the use of biodiversity and appropriation of coastal natural resources




Luis Manuel Arias Reyes, Salvador Montiel Ortega

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Resumen:


En la relación sociedad-naturaleza en la costa de la península yucateca ha existido una historia antagónica entre el uso tradicional de los recursos naturales y su biodiversidad, tanto para la subsistencia comunitaria como para su explotación comercial privada. Los ejidatarios yucatecos mantienen agroecosistemas con producción tradicional y comercial combinada con la apropiación de los recursos naturales. Para caracterizar el manejo de los recursos naturales locales y su biodiversidad se realizaron entrevistas abiertas a un centenar de productores del municipio de Sinanché que incluían las actividades productivas en el transecto ecológico costa-tierra adentro. Se identificaron agroecosistemas y ambientes marinos productivos. Las visitas de campo, el monitoreo durante diez años de la producción y las limitantes socioambientales (huracanes, sequías, programas de apoyo, etc.) en la zona nos permiten concluir que: 1) La biodiversidad y los recursos naturales que se utilizan en este municipio costero incluyen más de 140 especies animales y vegetales; 2) La biodiversidad es importante para la subsistencia familiar que procede de agroecosistemas tradicionales (solar, silvicultura y milpa), además de actividades rentables como pesca, coco, hortalizas, comercio, programas de apoyo y ecoturismo; 3) Entre los ejidos costeros y de tierra adentro es desigual el aprovechamiento, la apropiación de recursos naturales y su biodiversidad.


Palabras clave: uso tradicional de recursos naturales, agroecosistemas tradicionales, etnobotánica, Sinanché, conservación in situ, ecoturismo.


Abstract:

In the relation between society and nature in the coast of the Yucatan peninsula, there has been an antagonistic history between the traditional use of natural resources and its biodiversity for community subsistence, and its exploitation by private businesses. The ejidatarios (communal landholders) of Yucatan maintain agricultural ecosystems with traditional and commercial production, combined with the appropriation of natural resources. To characterize the management of local natural resources and its biodiversity, open interviews were held with one hundred producers from the municipality of Sinanché: including productive activities of the ecological transect going from coast to inland. Agricultural ecosystems and productive marine environments were identified. Ten years of field visits and monitoring of production and its socio-environmental limitations in the zone (hurricanes, drought, aid programs, etc.) allow us to conclude that
1) the biodiversity and natural resources of this coastal municipality are used, including >140 animal and vegetable species; 2) biodiversity is important for family subsistence, which comes from traditional agro-ecosystems (the backyard plot, forestry and the milpa, or farmed land), in addition to profitable activities such as fishing, coconuts, vegetables, commerce, aid programs and ecoturism); 3) Among coastal ejidos (communally operated villages) there is an unequal use and appropriation of natural resources and its biodiversity.


Keywords: traditional use of natural resources, traditional agroecosystems, ethnobotany, Sinanché, in situ conservation, ecotourism.

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